5.3.09

Voće u rakiji

U dobru domaću rakiju stavljamo svježe, zdravo, očišćeno i oprano voće. Od ranog proljeća, kad počne sazrijevati prvo voće, pa sve do kasne jeseni možemo konzervirati razno voće: trešnje, višnje, zelene orahe, šljive, borovnice, tvrde bobe grožđa, crvene ribizle, nar, žižule itd. Osnovni sastojci su rakija, voće i šećer. Ovisno o receptu mogu se dodati razne mirodije za poboljšanje okusa.



Trešnje u rakiji
1 l rakije
300g trešanja
200g šećera
1. U prozirnu teglu staviti red trešanja, red šećera i tako redom.
2. Zatim zaliti domaćom rakijom te ostaviti 3-4 tjedna uz povremeno protresanje.
3. Nakon toga spremiti na hladno mjesto.

Rakiju i trešnje je dobro uzeti kod želučanih tegoba i za jačanje želuca.

Na isti način se sprema grožđe, borovnice, žižule itd.

Višnje u rakiji
1. U prozirnu teglu staviti red višanja, red šećera i tako redom. Može se dodati Vanil šećer i ploške limuna.
2. Zatim zaliti domaćom rakijom (može se dodati i malo ruma) te ostaviti 40 dana na suncu da fermentira, uz povremeno protresanje.
3. Nakon toga spremiti na hladno mjesto.

Rakiju i višnje je dobro uzeti kod želučanih tegoba.

Orahovac
1. Krajem Lipnja, dok je ljuska oraha mekana, ubrati 16-18 mladih oraha.
2. Orahe oprati, prerezati na četvrtinu i staviti u prozirnu teglu.
3. Zatim dodati 1litru domaće rakije, 300g šećera, Vanil šećer, malu koricu cimeta, plošku limuna i ostaviti 40 dana na suncu, uz povremeno protresanje.
4. Nakon toga procijediti orahovac i staviti na hladno mjesto.

Za bolestan želudac dobro je uzimati 2 puta dnevno 1 do 2 žličice orahovca.

Rakija od nara
1. Očistiti 5 plodova nara
2. Sjemenke preliti sa 1l rakije
3. Dodati žlicu meda
4. Pustiti 3 tjedna na tamnom mjestu
5. Ocijediti i staviti na tamno i hladno mjesto

Ova rakija se preporuča ženama sa predmenstrualnim i klimakterijskim smetnjama jer nar regulira razinu estrogena. Koristiti najmanje 3mjeseca po 1 čašicu dnevno.

Nema komentara:

Objavi komentar